lun. feb. 6th, 2023

Este oficial, România află joi, 8 decembrie, dacă este acceptată în Spațiul Schengen. Cel mai probabil, Austria se va opune, iar România va fi nevoită să apeleze la alte variante de rezolvare a acestei situații.  

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat pentru Știrile Pro TV care sunt principalele scenarii care ar putea fi luate în considerare de România.

Scenariul 1: România se decuplează de Bulgaria și intră în Schengen

 

Primul scenariu avansat de europarlamentar este acela în care România reușește să se ”decupleze” de Bulgaria, ceea ce, în opinia lui, ar însemna aderarea noastră la Schengen.

Din discuțiile purtate deja este foarte clar că un singur stat se opune aderării României la Spațiul Schengen, și vorbim aici de Austria. Asta înseamnă că noi, mâine (joi, 8 decembrie, n. red.) în discuțiile politice pe acest subiect, trebuie să convingem acest guvern să schimbe poziționarea.

Mai exact, mâine vor fi discuții ample cu privire la rezoluția ce ține de aderarea României la Spațiul Schengen și acolo putem să vorbim de 2 aspecte: de decuplare a României de Bulgaria, ceea ce înseamnă aderarea la zona de liberă a circulației, și asta presupune din partea României să facă niște eforturi suplimentare.

De asemenea, trebuie să vorbim de rescrierea rezoluției, în așa fel încât țara noastră să își asume angajamente suplimentare în ceea ce înseamnă combaterea migrației și sprijinul pe care intenționează să-l ofere statelor membre pe acest subiect. Aceasta ar fi scenariul cel mai posibil, care ar putea să conducă la un vot pozitiv pentru țara noastră.” – a explicat Negrescu.

Deja, România este pregătită pentru a adera la Spațiul Schengen, ”inclusiv în varianta decuplării de Bulgaria”.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *