lun. feb. 6th, 2023

Dan Coe s-a născut la 18 septembrie 1941, într-o familie de machedoni. A moştenit talentul fotbalului de la tatăl său, Duce Coe, fost jucător al Sportului Studenţesc. Totuşi, tânărul a ales Rapidul, club căruia i-a închinat aproape toată cariera. A jucat un deceniu în tricoul giuleștenilor, pe postul de fundaș central, a câștigat un singur trofeu, cel din 1967, însă cel mai important este faptul că în acele timpuri a strâns 41 de selecții și două goluri în naționala României. Cifre imposibile pentru un alt rapidist din vremea sa. Coe a fost extrem de iubit de fani şi, încă din anii, pe Stadionul Giuleşti, una dintre scandările obişnuite ale suporterilor rapidişti era: „Un salut din
vechea Troie/ Pentru faima lui Dan Coe/ Şi înc-o dată că e voie /Ahoe!”.

Elogiat de emblematicul Eusebio

Totodată, a devenit un personaj important şi pentru echipa naţională. A fost selecționat în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 1964 şi la Campionatul Mondial din Mexic, 1970. Aici s-a petrecut însă prima lui dramă. Coe fusese titular în mai toate meciurile din preliminariile pentru Mondial, inclusiv în victoriile decisive de la Lausanne, cu Elveţia, şi de la Bucureşti, cu Portugalia din 1969. În ultimul meci l-a avut adversar direct pe marele Eusebio, golgheterul ultimului Mondial şi câştigător al Cupei Campionilor cu Benfica Lisabona.

Portughezul a şi declarat la finalul meciului câştigat de români prin golul lui Dobrin: „Dacă aş fi avut şi în Anglia 1966 adversari care să mă marcheze precum Dan Coe, Portugalia n-ar mai fi jucat atunci în semifinale”. Ajuns în Mexic, Dan Coe a fost înlocuit în centrul apărării de colegul său de la Rapid, „Culae” Lupescu.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *