lun. feb. 6th, 2023

Federația Rusă are cea mai lungă frontieră de stat din lume, cu o lungime de 60.900 de kilometri, care este cu o treime mai lungă decât ecuatorul. Este destul de firesc ca Rusia să dețină recorduri în ceea ce privește numărul țărilor vecine.

Rusia este cea mai mare țară de pe Pământ. Rusia modernă a fost fondată în decembrie 1991. Nici o altă țară din lume nu se poate lăuda cu frontiere atât de lungi, terestre și maritime. Centrul geografic al Federației Ruse este situat în teritoriul Krasnoyarsk. Frontiera de stat a Rusiei este păzită de serviciul de frontieră.

Vecini recunoscuți cu frontiere terestre și maritime

Este imposibil să răspundem la întrebarea despre numărul exact al vecinilor Rusiei de pe harta lumii. Totul depinde de ce și cum să numeri. Luând colțul de nord-vest al Rusiei ca punct de plecare, țările scandinave vecine sunt Norvegia și Finlanda. Există, de asemenea, o frontieră comună cu toate țările baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Aceștia din urmă, ca și Polonia, sunt vecinii Rusiei numai datorită regiunii Kaliningrad, o mică enclavă separată de teritoriul „Rusiei mari” de granițele acestor țări. Lista vecinilor din partea europeană este completată de statul uniunii Belarus și Ucraina.

În regiunea Caucazului, Rusia are doi vecini: Georgia și Azerbaidjan. Mai mult, granița se întinde peste țările din Asia. Primul pe listă este Kazahstanul. Rusia are cea mai lungă graniță cu aceasta – mai mult de șapte mii de kilometri. Este urmată de Republica Populară Chineză, Republica Mongolă și o scurtă secțiune de aproximativ douăzeci de kilometri a frontierei cu Republica Populară Democrată Coreeană.

Țări nerecunoscute și țări cu frontiere maritime

Multe țări din lista anterioară au atât frontiere maritime, cât și terestre cu Rusia. Cu toate acestea, cele două țări se învecinează cu Federația Rusă doar pe mare, fără a atinge pe uscat. Acestea sunt Japonia și Statele Unite ale Americii, cu care sunt împărțite de-a lungul strâmtorii Bering.

Încă două țări pot fi înregistrate, cu unele rezerve, ca vecine ale Rusiei: Republica Abhazia și Osetia de Sud. De fapt, acestea sunt state independente, dar nu toate țările își recunosc suveranitatea, așa că se află într-un stat „legal suspendat”.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *