mar. nov. 29th, 2022

Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Riga, că până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Spaţiul Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că „e posibil ca decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen să fie amânată. „Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată”, spune Klaus Iohannis despre aderarea României la spațiul Schengen.

Această decizie ar putea fi amânată cu o lună sau cu două luni

Preşedintele Ioannis a mai ținut să sublinieze: „Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat.

Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a declarat președintele.

România nu a fost, nu e și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația necontrolată

Şi continuă: „România e pregătită de 11 ani. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani. Totuși, anii au trecut și am reluat cu insistență solicitările pentru a finaliza acest demers. Au existat în spațiul european câteva solicitări care se refereau la noi. Una a fost să fie terminat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a terminat MCV, fiindcă România a a atins toate obiectivele.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *