sâm. apr. 13th, 2024

Comisia Europeană a anunțat miercuri că solicită oficial Consiliului European ”să ia fără întârziere” deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să facă parte din spațiul Schengen.  

Într-o decizie adoptată astăzi, Comisia a făcut un bilanț al ”rezultatelor solide” ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen.

”De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei țări sunt deja obligate parțial să respecte regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spațiului Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrală a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile.” – se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Oficialii europeni mai arată că Bulgaria a pus în aplicare un management puternic al frontierei, cu supraveghere eficientă a frontierelor și controale sistematice la frontieră. Bulgaria a demonstrat, de asemenea, că dispune de structurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale, garantarea accesului la protecția internațională, respectând principiul nereturnării .

România are un management puternic și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și cooperare polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecția internațională respectând principiul nereturnării” – mai precizează Comisia Europeană.

SURSA aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *