lun. feb. 6th, 2023

Europa are mai mult gaz natural decât are nevoie, scrie CNN. Atât de mult, încât prețurile spot au fost pentru scurt timp negative la începutul acestei săptămâni.

Timp de luni de zile, oficialii au avertizat cu privire la o criză energetică în această iarnă, în condițiile în care Rusia – cândva cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune – a redus livrările ca represalii la sancțiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

Acum, instalațiile de depozitare a gazelor din UE sunt aproape pline, vasele care transportă gaze naturale lichefiate (GNL) fac coadă în porturi, neputând să își descarce încărcăturile, iar prețurile sunt în scădere.

Prețul contractelor futures de referință pentru gazele naturale europene a scăzut cu 20% de joia trecută și cu peste 70% de la nivelul record de la sfârșitul lunii august. Luni, prețurile spot ale gazului olandez pentru livrare într-o oră – care reflectă condițiile pieței europene în timp real – au scăzut sub 0 euro, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange, scrie CNN

Prețurile au devenit negative din cauza unei „rețele supraofertate”, a declarat pentru CNN Business Tomas Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Este o întorsătură extrem de surprinzătoare pentru Europa, unde gospodăriile și companiile au fost lovite de creșteri amețitoare ale prețului gazelor în ultimul an.

Vremea blândă este responsabilă

Massimo Di Odoardo, vicepreședintele departamentului de cercetare în domeniul gazelor și al GNL de la Wood Mackenzie, spune că vremea neobișnuit de blândă este în mare parte responsabilă pentru schimbarea dramatică.

„În țări precum Italia, Spania, Franța, vedem temperaturi și un consum de gaze mai aproape de nivelurile din august și începutul lui septembrie”, a declarat acesta pentru CNN Business. „Chiar și în țările nordice, Marea Britanie și Germania, consumul este mult sub media pentru această perioadă a anului”, a adăugat el.

De asemenea, Uniunea Europeană a construit stocuri substanțiale împotriva oricăror reduceri suplimentare ale aprovizionării, umplând instalațiile de stocare a gazelor aproape de capacitate. În prezent, depozitele sunt pline în proporție de aproape 94%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest procent este cu mult peste ținta de 80% pe care blocul comunitar a stabilit-o pentru noiembrie.

„Este un nivel extrem de ridicat”, a declarat Di Odoardo, menționând că nivelul maxim de stocare a fost în medie de 87% din capacitate în ultimii cinci ani.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *