lun. feb. 6th, 2023

O eclipsa de Soare are loc marți, 25 octombrie. Ea va fi vizibilă parţial din România. Specialiștii avertizează să folosim ochelari speciali în cazul în care dorim să o vedem. În caz contrar, riscăm să avem probleme cu vederea sau chiar să orbim.

Eclipsa de Soare în România marți, 25 octombrie

O eclipsă de Soare, care va fi vizibilă parţial din România, va avea loc în 25 octombrie, anunţă Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

„Nu încercaţi să vedeţi eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteţi pierde vederea”, avertizează specialiştii de la Observatorul Astronomic.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul ţării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării, cu acoperire de 44%.

Evenimentul astronomic are loc astăzi și este vizibil parţial din mai multe zone ale țării

Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute.

Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite, dar diferenţele sunt doar de câteva minute.

Pentru Bucureşti, maximul va fi la ora 13.38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Următoarea eclipsă parțială de soare va vizibilă din România va avea loc în 2027.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *