mar. feb. 7th, 2023

Anunț important pentru șoferi! Se schimbă Codul Rutier! O proiect de lege aflat pe masa Senatului își propune să modifice Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Se are în vederea schimbarea regulilor privind circulația în sensul giratoriu. Iată ce trebuie să știe toți șoferii.

Potrivit inițiatorilor, prevederile legale din Codul Rutier privind sensul giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme legislative, fiind susceptibile de numeroase interpretări, aspect care a generat o practică neunitară a sancţiunilor contravenţionale aplicate.

Regulile privind sensul giratoriu sunt neclare

Astfel, nu puţine au fost cazurile, apărute chiar în spaţiul public, în care participanţi la trafic au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea regulilor de circulaţie într-un sens giratoriu, iar instanţele de judecată, soluţionând plângerea contravenţională, au anulat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei ca nelegal şi nemeteinic, oferind o altă interpretare dispoziţiilor legale incidente, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului consideră că este greşită interpretarea (bazată pe faptul că sensul giratoriu este o intersecţie – n.red) potrivit căreia vehiculele care circulă deja în sensul giratoriu au prioritate nu doar faţă de vehiculele care intenţionează să intre în sensul giratoriu, ci şi în cadrul sensului giratoriu faţă de vehiculele care au intrat ulterior lor în sensul giratoriu.

Parlamentarii mai spun că potrivit acestei interpretări prioritatea în cadrul sensului giratoriu se stabileşte în funcţie de momentul pătrunderii, adică au prioritate inclusiv în cadrul sensului giratoriu vehiculele care au intrat primele, faţă de vehiculele care au pătruns ulterior.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *