joi. dec. 7th, 2023

Toată Europa se cutremură! Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat vineri că nu exclude posibilitatea apariției unui accident la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Există șanse să aibă loc un accident nuclear la Zaporojie

În prezent, Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), susține că, deși „nu trebuie să fii alarmist”, nu poţi banaliza o „situaţie care nu este astfel”, referindu-se la posibilitatea apariției unui accident nuclear în Ucraina.

„Instalaţia funcţionează, dar cu dificultăţi, astfel încât în circumstanţele actuale nu poate fi exclus scenariul unui accident. Sunt întreruperi continue de curent, probleme cu combustibilul uzat…”, a explicat el.

Rafeal Grossi recunoaşte, totodată, că este „îngrijorat” deoarece „în plin război, securitatea nu este niciodată absolută”, chiar dacă securitatea nucleară a progresat enorm de la accidentul nuclear de la Cernobîl din anul 1986.

Experţii de la AIEA au luat în considerare diferite posibilităţi de accidente nucleare, dar nu și-au imaginat vreodată că centrala nucleară de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa. s-ar putea afla în mijlocul unui război convenţional asemănător celor două Războaie Mondiale.

În prezent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) aşteaptă să se concretizeze vizita experţilor săi la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub controlul forţelor ruse.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *