joi. dec. 7th, 2023

Cel mai bogat rus din anul 2003, Mikhail Khodorkovsky, consideră că zilele lui Vladimir Putin la Kremlin sunt numărate şi a dezvăluit când va lua sfârşit supremaţia preşedintelui.

După ce Rusia a invadat Ucraina, la începutul acestui an, mai mulţi oligarhi ruşi, care au avut conexiuni cu Vladimir Putin, s-au distanţat de acţiunile preşedintelui de la Kremlin. Afectaţi de sancţiunile impuse, mai mulţi afacerişti ruşi au îndemnat la negocieri şi la oprirea conflictului. 

Unii oligarhi ruşi, precum Mikhail Khodorkovsky, au prezis chiar şi timpul pe care preşedintele Vladimir Putin îl mai are la putere. 

„Sunt convins că Putin nu mai are mult timp. Poate un an, poate trei. Astăzi nu mai credem că va mai fi la putere pentru încă un deceniu, aşa cum credeam acum o săptămână”, spune afaceristul aflat în exil, într-un interviu pentru CNN

De asemenea, susţine că „atacul ucrainean nu este doar o crimă absolută”, o idee împărtăşită şi de alţi miliardari ruşi care au vorbit despre decizia lui Putin. „A fost o greşeală ireparabilă, care a pus în mişcare finalul regimului Putin din Rusia”, mai spune Mikhail Khodorkovsky.

  • Vladimir Putin a fost reales preşedinte al Federaţiei Ruse în 2018 şi actualul mandat este valabil până în 2024. 

Cine e Mikhail Khodorkovsky

Afaceristul a fost fostul preşedinte al companiei petroliere Yukos, care l-a transformat în cel mai bogat om din Rusia în 2003, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari.

Ulterior, el a fost condamnat de instanţă la nouă ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. Putin a ordonat eliberarea şi graţierea lui opt ani mai târziu. Cu toate acestea, Khodorkovsky declară că pedeapsa sa a fost luată politic, deoarece unul dintre miniştrii lui Putin a ordonat arestarea din cauza finanţării sale a partidului de opoziţie, potrivit oligarhului.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *