joi. dec. 7th, 2023

Cercetările unui tânăr american ar putea deschide calea fabricării durabile a vehiculelor electrice, fără a mai fi nevoie de magneți care conțin elemente din pământuri rare.

La doar 17 ani, Robert Sansone este un inginer înnăscut. De la mâini animatronice și până la ghete de alergare de mare viteză, tânărul inventator din Florida a finalizat cel puțin 60 de proiecte de inginerie, unele premiate cu sume importante.

De unde a pornit totul

În urmă cu câțiva ani, Sansone a dat peste un videoclip care arăta avantajele și dezavantajele mașinilor electrice. Așa a aflat că majoritatea motoarelor mașinilor electrice are nevoie de magneți care conțin elemente din pământuri rare.

Acestea pot fi costisitoare, atât din punct de vedere financiar, cât și din punctul de vedere al mediului din care sunt extrase.

Magneții reprezintă aproximativ jumătate din costurile motorului

Acești magneți reprezintă aproximativ jumătate din costurile motorului, conținând elemente din pământuri rare, inclusiv neodim sau disproziu. Cel mai important furnizor de elemente din pământuri rare este China, care satisface peste 90% din cererea globală.

Exploatarea eliberează produse secundare toxice, care pot polua apele dacă nu sunt manipulate corect, dăunând atât oamenilor, cât și naturii. Materialele din pământuri rare pot costa sute de dolari pe kilogram. În comparație, cuprul valorează 7,83 dolari pe kilogram.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *