mie. dec. 6th, 2023

O explozie la centrala de la Zaporojie ar putea să fie provocată de tirurile armatei ruse, care amenință clădirile și reactoarele centralei. Centrala este în funcțiune, operată de specialiști ucraineni, dar sub controlul armatei ruse.

Dacă un obuz ar penetra structura de siguranță a unuia dintre reactoare, consecințele ar fi catastrofale. Nu neapărat explozia în sine, ci norul radioactiv care s-ar forma ulterior, care poate fi purtat de vânt prin Europa și Asia, arată o analiză a postului AlJazeera.

Atât Rusia cât și Ucraina se acuză reciproc de „terorism nuclear”, respectiv de atacarea centralei atomice care se află în prezent sub control rusesc. Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și printre primele zece din lume și produce jumătate din energia electrică consumată de Ucraina.

Avertismentul „dezastrului nuclear” 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere oprirea bombardamentelor în zonă, pentru a nu se ajunge în situația unui „dezastru nuclear”. Astfel, centrala construită după modelul sovietic are șase reactoare răcite cu apă, care funcționează cu Uraniu 235, fiecare cu o capacitate de 950 de megawați, suficientă pentru a alimenta 900 de locuințe într-un an.

Centrala de la Zaporojie se află la 550 km de Kiev și 200 de kilometri de Crimeea, peninsula anexată de ruși în 2014. De altfel, oficialii Energoatom, compania care o operează, au afirmat marți că rușii se pregătesc să o deconecteze de la rețeaua electrică ucraineană și să o lege de cea a Crimeei.

Rafael Mariano Grossi, directorul-general al Agenției internaționale – IAEA a declarat că toate măsurile de securitate au fost încălcate la centrală, „situația este extrem de gravă și de periculoasă” iar Agenția încearcă să trimită de câteva luni o echipă de inspecție.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *