sâm. iun. 15th, 2024

Pentagonul este pregătit să trimită avioane de luptă și nave de război pentru a o proteja pe Nancy Pelosi, președinta Camerei, dacă va vizita Taiwanul, transmite Associated Press, agenție preluată de Business Insider.

Călătoria președintei Nancy Pelosi ar putea să aibă loc în luna august, situație în care Departamentul Apărării SUA a elaborat planuri complexe de protecție, care implică desfășurarea de avioane de luptă, nave și mijloace de supraveghere pentru a o apăra atât în timpul zborurilor, cât și la sol.

Colonelul Tan Kefei, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei, a declarat marți că vizita lui Pelosi „ar dăuna grav suveranității și integrității teritoriale a Chinei și va afecta grav fundamentul politic al relațiilor dintre China și SUA”, în condițiile în care China consideră că Taiwanul îi aparține și amenință cu represalii militare dacă un oficial american va pune piciorul acolo.

„Dacă SUA insistă în aceste acțiuni, armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân și va reacționa puternic pentru a contracara orice interferență a unei forțe externe” a spus colonelul.

Pelosi era așteptată din martie în Taiwan, dar a nu a mai putut călători, testată pozitiv COVID.

Nancy Pelosi nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile: „Nu discut niciodată despre planurile mele de călătorie. Este o chestiune de securitate”.

SUA și-au arătat public sprijinul pentru Taiwan după ce Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie. Liderii taiwanezi și-au exprimat temerile că China ar face același lucru în Taiwan, în condițiile în care China și-a intensificat prezența și acțiunile militare în zonă, iar avioanele chinezești au efectuat zboruri de antrenament în apropierea graniței cu Taiwanul, exact ca trupele rusești înainte să invadeze Ucraina. 

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *