lun. oct. 2nd, 2023

Probleme mari pentru bulgari în contextul arșitei care pare că a acaparat întreaga Europă. Este și cazul Bugariei, unde în zona dintre Turnu Măgurele și Zimnicea, mai precis în dreptul insulei bulgărești Belene, navele de marfă nu mai au posibilitate de trecere. Este necesar să fie făcute săpături în albia fluviului pe o anumită porţiune, cu un utilaj special, iar pentru acest lucru s-a cerut ajutorul Guvernului României, prin ministrul Transporturilor.

Bulgaria are reală nevoie de ajutorul României

Prin urmare, la kilometrul 564 a fost oprită complet navigația, unde adâncimea maximă este de un metru și șaizeci de centimetri. Comisia Dunării a decis că este necesar să fie de cel puțin doi metri și jumătate pentru a putea naviga în siguranță.

„Tot ce înseamnă navă încărcată spre porturile din amonte, spre Serbia, Ungaria, este oprită fie în Constanța, fie se opresc în zona Giurgiu”, a spus Cătălin Țigănuș, directorul Navrom

După lungi discuții, Ministrul Transporturilor din Bulgaria a cerut ajutorul de urgență al Guvernului României, care nu a stat pe gânduri și a emis o hotărâre pentru ca Administrația Fluvială a Dunării de Jos să intervină cu o dragă. Însă această procedura o să dureze destul de mult timp, iar asta înseamnă că o să existe cheltuieli importante.
„Cotele scăzând, n-o să ne mai permită nici nouă. O sa ramanem și noi blocați în interior, în loc să ieșim afară, în Dunăre, și să plecăm la intervenții. Pe miercuri vrem cel târziu să ieșim. Suntem gata să intervenim ca până în weekend să începem să și dragăm”, a spus și Florin Uzumtoma, director la Căi Navigabile, AFDJ Galați.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *