lun. sept. 25th, 2023

Anunţul zilei venit chiar de la Kiev! Este mesajul aşteptat cu sufletul la gură de o lume întreagă, având în vedere efectele puternice pe care le-a generat războiul din Ucraina. Un consilier al preşedintelui Zelenski a readus speranţa în rândul celor puternic afectaţi de criza alimentară.

Ucraina ar putea exporta toate cerealele în 8-9 luni. Condiţia: deblocarea porturilor

Un consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski a explicat că Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale.

Întreg procesul ar dura opt sau nouă luni, dacă porturile ucrainenene nu ar fi blocate, a spus oficialul de la Kiev. Asta ar însemna că exporturile ar fi încheiate în martie-aprilie 2023.

Ucraina ar putea câștiga 10 miliarde de dolari dacă ar vinde 20 de milioane de tone de cereale din silozuri și 40 de milioane de tone din noua sa recoltă, a declarat consilierul Oleh Ustenko.

Recolta din acest an se ridică la 60 de milioane de tone, din care 20 de milioane sunt destinate consumului intern, a precizat el.

„Dacă porturile ar fi deblocate acum și am spune că trebuie să transportăm 60 de milioane de tone de cereale… atunci am transporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni”, a spus Ustenko, citat de agenţia de presă Reuters.

„Dar, având în vedere ceea ce face Rusia în Marea Neagră, lovitura de ieri arată că în mod sigur nu va funcționa așa”, a adăugat acesta.

Ruşii afirmă că au lovit, de fapt, o navă militară ucraineană care se afla în portul Odesa

Reamintim că rachetele rusești au lovit portul Odesa la o zi după ce Rusia și Ucraina, cu medierea Organizației Națiunilor Unite și a Turciei, au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor din Marea Neagră și reluarea exporturilor de cereale.

Moscova susține însă că a lovit infrastructura militară. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis că forțele ruse au lovit cu rachete de înaltă precizie o navă militară ucraineană în portul Odesa.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară a portului Odesa, trimițând o navă militară ucraineană la adresa preferată a regimului de la Kiev, într-o lovitură de precizie”, a postat Zaharova pe Telegram.

Comentariul a venit după ce președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a lovit portul Odesa la o zi după acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Zelenski declarase că bombardamentul demonstrează că Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina.

„Acest lucru dovedeşte un singur lucru: indiferent de ceea ce spune şi promite Rusia, aceasta va găsi modalităţi de a nu o pune în aplicare”, afirmase preşedintele ucrainean.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *