lun. sept. 25th, 2023

Ivan Bakanov, directorul Serviciului de Securitate (SBU), și Irina Venediktova, Procurorul General al Ucrainei, nu au fost demiși din funcțiile ocupate, în ciuda unui anunț în acest sens, făcut de președintele Volodimir Zelenski în orele anterioare.

Cei doi au fost suspendați din funcții pe durata unor investigații penale asupra unor persoane din instituțiile pe care le conduc.

Suspendarea celor doi este menită să garanteze că aceștia nu vor interveni în investigațiile menționate, transmite CNN, care îl citează pe un oficial de rang înalt din administrația președintelui Zelenski.

„Am așteptat mai multe rezultate concrete și măsuri suficient de radicale de la conducătorii acestor instituții, în vederea curățării acestor structuri de colaboratori și trădători ai statului. Totuși, după șase luni de război, continuăm să găsim grupuri de astfel de oameni în fiecare dintre instituții”, a declarat Andrii Smirnov, adjunct al șefului Biroului Prezidențial al Ucrainei.

Pe baza rezultatelor oficiale ale investigațiilor, președintele Volodimir Zelenski va decide dacă va trimite sau nu Parlamentului o moțiune în vederea demiterii Procurorului General și a șefului SBU, a precizat Andrii Smirnov.

Zelenski a numit deja interimari pentru Procurorul General și șeful SBU

El a adăugat că autoritățile ucrainene depistează „săptămânal” colaboratori în cele două instituții.

Versiunea prezentată de oficialul citat de CNN vine după ce în noaptea de duminică spre luni președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că a luat decizia de a-l schimba din funcție pe Procurorul General și de a-l demite pe șeful SBU.

Potrivit lui Zekenski, mai mult de 60 de angajați din instituțiile conduse de cei doi oficiali sunt suspectați de trădare.

Între timp, președintele ucrainean a semnat deja decretele prin care numește conducători interimari în funcțiile de șef al SBU și Procuror General al Ucrainei.

Astfel, la conducerea interimară a SBU a fost numit Maliuk Vasil.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *