lun. sept. 25th, 2023

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen se întâlnește la Baku cu oficialii din Azerbaidjan, în încercarea de a scăpa de dependența de gazul rusesc. Astfel, este de așteptat ca Executivul european să încheie un acord pentru creșterea importurilor de gaze naturale către Uniunea Europeană.

UE vrea acord pentru gaze cu Azerbaidjan

Acordul ar ajuta Uniunea Europeană să-și reducă dependența de energia rusă și ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de aprovizionarea cu gaz după ce conducta Nord Stream 1 a fost închisă săptămâna trecută pentru o perioadă de zece zile pentru revizie.

Lucrările la gazoductul Nord Stream din Rusia către Germania urmează să continue până la sfârșitul acestei săptămâni, însă Ministerul de Externe rus a spus că viitorul conductei este legat de sancțiunile împotriva Moscovei.

„În contextul în care Rusia folosește sursele sale de energie ca armă, diversificarea importurilor noastre de energie este o prioritate pentru UE”,  a scris Comisia Europeană pe Twitter.

Ce a propus UE țărilor membre

Potrivit unui proiect de document văzut de Reuters, Comisia a propus țărilor UE un acord cu Azerbaidjan pentru a crește importurile de gaze naturale și pentru a sprijini extinderea unei conducte pentru a face acest lucru.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *