lun. sept. 25th, 2023

Conservate în formol şi analizate de geneticieni, mai multe ţesuturi pulmonare prelevate în Europa la începutul secolului al XX-lea au contribuit la obţinerea unor noi informaţii despre gripa spaniolă.

Unul dintre virusurile gripei sezoniere ar putea fi un descendent direct al acesteia, au dezvăluit autorii unui studiu publicat marţi în revista Nature, informează AFP.

Cea mai devastatoare pandemie provocată de o boală respiratorie în secolul al XX-lea, gripa din 1918-1919, denumită „spaniolă – un termen înşelător, întrucât acea pandemie a fost departe de a se fi concentrat în Spania -, a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni, potrivit estimărilor formulate de oamenii de ştiinţă.

Originea sa virală a fost confirmată abia în anii 1930. Ulterior, cercetătorii au identificat virusul care a declanşat-o: un virus gripal A de subtip H1N1.

Însă numeroase mistere continuă să existe în legătură cu gripa spaniolă. Geneticienii încearcă să le descifreze de aproximativ 20 de ani, însă misiunea lor este limitată de numărul mic de ţesuturi prelevate de la victime şi care ar putea fi analizate în prezent, potrivit Agerpres.

După aproximativ 15 demersuri rămase fără succes, Sebastien Calvignac-Spencer, specialist în evoluţie virală la Institutul Robert Koch din Germania, a dezvăluit că el şi colegii lui au avut în sfârşit noroc. Au primit acces la 13 eşantioane de plămâni conservaţi în formol în muzee din Berlin şi Viena, datând din 1901 până în 1931, inclusiv şase din perioada 1918-1919.

Ei au depistat fragmente din ARN-ul virusului care a provocat gripa spaniolă în trei eşantioane din 1918.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *