sâm. mai 18th, 2024

Virus descoperit pe plajele de la Marea Neagră. Până de curând autoritățile, inclusiv cele din România, puneau pe seama războiului numărul mare de delfini găsiți morți. Principala cauză, conform specialiștilor, erau minele aruncate în mare. Noile date vin să schimbe lucrurile, specialiștii declarând că s-ar putea ca o nouă cauză să se afle în spatele deceselor recente. Aceștia au vorbit de un virus descoperit, și se pare că a făcut deja primele victime.

Virus descoperit pe plajele de la Marea Neagră din România, cauza deceselor la delfini

Ceea ce se întâmplă în aceste zile în Marea Neagră are potențial devastator, mai ales pentru delfinii care trăiesc aici. Specialiștii trag un semnal de alarmă, după recentele descoperiri. Se pare că a fost descoperit pe plajele de la Marea Neagră din România, cunoscut sub numele de mobilivirus.

Despre acest virus se știe încă de la finalul anilor 80, când au fost descoperite primele cazuri. La acel moment studiile vorbeau de delfinii infectați cu morbillivirus, în 1987 și 1988. Studiile spun că transmiterea se produce probabil prin inhalarea de aerosolii virusului, eliminat de către indivizii infectați, ca și în cazul altor morbilivirusuri și este probabil favorizată de un comportament gregar.

Referitor la acest virus descoperit pe plajele de la Marea Neagră, specialiștii români spun că s-ar putea să fie vorba de o viroză:

„Este vorba de o viroză care, pe lângă infecţia respiratorie acută poate genera şi encefalită. Sunt pusee de febră foarte mare și peste 80% din cazuri prezintă aceste simptome.

În acelaşi timp, acest virus afectează foarte mult şi întregul sistemul imunitar“, a declarat biologul marin Răzvan Popescu Mirceni.

Delfinii mor pe capete din cauza războiului

În afară de această nouă problemă, în prima jumătate a acestui an, ca urmare a războiului ruso-ucrainean, peste 3.000 de delfini au fost uciși. Pe plajele românești, spun specialiștii, au fost găsiți peste 150 de delfini eșuați. În majoritatea cazurilor de decese, acestea au fost din cauza lipsei de hrană, pe de-o parte, dar și din cauza minelor de război aruncate în largul Mării Negre.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *