vin. apr. 19th, 2024

Foarte mulți șoferi nu știu că pot să-și recupereze banii plătiți pentru o poliță RCA după ce au vândut mașina și din acest motiv pierd sume considerabile.

Dacă până anul trecut acest aspect era mai puțin important după creșterea spectaculoasă de prețuri la polițele de asigurare obligatorii chiar e indicat să recuperăm banii de pe RCA după vânzarea autoturismului.

Cum recuperăm banii plătiți pe RCA după ce am vândut mașina

După ce societatea de asigurări City Insurance a dat faliment anul trecut prețul unei polițe obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) a crescut considerabil.

În cazul unor șoferii prețul poliței RCA pentru un an a crescut de la 6-800 de lei până la 4-5.000 de lei și în acest caz a devenit chiar importat să recuperăm banii plătiți pe asigurarea auto dacă vindem mașina.

Ce prevede legea RCA

În Legea nr. 132/2017 din 31 mai 2017 sunt stabilite modalitățile prin care un șofer poate să-și recupereze banii plătiți pentru o poliță RCA după ce a vândut mașina sau a rediat autovehiculul din circulație.

Trebuie să menționăm că sumele pot fi recuperate doar dacă asigurarea RCA a fost achitată integral și nu au fost achitate diverse sume pentru despăgubiri produse în perioada de valabilitate a asigurării.

La Capitolul III, articolul 7 din legea nr. 132/2017 se specifică faptul că un contract RCA încetează atunci proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului sau atunci când autoturismul este radiat.

Conform prevederilor legale dacă “asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptăţit să o recupereze proporţional cu perioada neexpirată a contractului RCA, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării”.

Care sunt procedurile pentru recuperarea banilor
În primul rând șoferii trebuie să se adreseze societății de asigurări unde au încheiat contractul pentru polița RCA și să solicite returnarea parțială a banilor plătiți pe asigurare.

Pentru recuperarea banilor pe RCA trebuie completat un formular standardizat și trebuie prezentată în original asigurarea RCA pentru care se solicită restituirea sumei.

Șoferul trebuie să mai prezinte și dovada de plată a acestei polițe și pe lângă actul de identitate trebuie să prezinte și documentul prin care se demonstrează vânzarea mașinii sau radierea autovehiculului.

Dreptul de opţiune
Conform legii nr. 132/2017 “asiguratul are obligaţia de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alţi asigurători RCA şi poate opta pentru menţinerea în vigoare a unui singur contract RCA. Dreptul de opţiune se exercită o singură dată pe perioada unui an calendaristic şi poate opta pentru rezilierea contractelor cu data de intrare în vigoare ulterioară primului contract RCA încheiat”.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *