lun. mai 16th, 2022

Primul preşedinte al Ucrainei independente şi unul dintre cei care au pus capăt Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), Leonid Kravciuk, a murit marţi la vârsta de 88 de ani.

Moartea acestuia s-a petrecut în plină invazie a Rusiei asupra ţării sale, a subliniat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„O mare pierdere pentru întreaga Ucraină. Astăzi, Leonid Kravciuk a murit – primul preşedinte al Ucrainei, primul preşedinte al Radei (Parlamentul ucrainean) şi omul care este la originea statului ucrainean modern,” a spus Kliciko pe Telegram.

Și Stanislav Șușkevici, primul președinte al Belarusului independent, a murit
Leonid Kravciuk a fost preşedinte din 5 septembrie 1991 până la demisia sa la 19 iulie 1994.

La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea Uniunii Sovietice.

La 4 mai a decedat şi primul preşedinte al Belarusului independent, Stanislav Şuşkevici, la vârsta de 87 de ani. Conform mai multor surse media, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de Covid-19, de care s-a îmbolnăvit în martie.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.