lun. mai 16th, 2022

Şeful CIA, William Burns, a făcut declaraţii despre un posibil atac nuclear pe care l-ar plănui liderul de la Kremlin. Americanul consideră că Vladimir Putin nu îşi permite să piardă în războiul pe care l-a început pe 24 februarie în Ucraina și a precizat în ce stare de spirit s-ar afla președintele rus.

Șeful CIA, despre starea de spirit a lui Vladimir Putin

Potrivit directorului Agenției Centrale de Informații (CIA) din Statele Unite ale Americii, Vladimir Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își permite să piardă în războiul cu Ucraina. Liderul rus ar fi convins că „dublarea” conflictului militar încă îi va permite să facă progrese.

„Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană – nu știu dacă a fost încă zdruncinată. Așa că miza este destul de mare”, a spus William Burns.

Prin urmare, șeful CIA consideră că această mentalitate a lui Vladimir Putin este cea care face ca cea de-a doua fază a războiului din Ucraina să fie cel puțin la fel de riscantă sau poate chiar și mai riscantă decât prima.

William Burns a adăugat că a observat, mai ales în ultimul deceniu, că Vladimir Putin „fierbe” într-o combinație „foarte combustibilă” de nemulțumiri, ambiție și nesiguranță, „toate acestea înpachetate împreună”.

După ce a dat startul războiului, la data de 24 februarie, Moscova a anunțat că și-a plasat arsenalul nuclear în stare de alertă maximă. Șeful CIA a declarat că deși deocamdată comunitatea de informații nu a văzut nicio dovadă că rușii ar fi plănuit desfășurarea sau chiar potențiala utilizare a armelor nucleare tactice în Ucraina, acest scenariu trebuie să fie luat în serios.

„Având în vedere genul de zăngănit de sabie pe care l-am auzit din partea conducerii ruse, nu putem să nu luăm în serios aceste posibilități. Așa că rămânem foarte concentrați, ca serviciu de informații, asupra acestor imposibilități, într-un moment în care miza este foarte mare pentru Rusia”, a mai spus șeful CIA.

Impactul războiului din Ucraina asupra Chinei
Totodată, directorul CIA a spus că nu a dispărut de pe linia orizontului posibilitatea de a fi declanșat un nou război în lume. Mai exact, William Burns consideră că Taiwanul este în continuare în pericol, deoarece China nu a renunțat la planul de a obține controlul asupra acestui teritoriu.

Totuși, războiul din Ucraina pe care l-a declanșat liderul rus Vladimir Putin a avut un impact asupra planurilor conducerii chineze referitoare la modalitatea și momentul în care va încerca să preia controlul în Taiwan.

„În mod clar, conducerea chineză încearcă să analizeze cu atenție lecțiile pe care ar trebui să le tragă din Ucraina în ceea ce privește propriile ambiții în Taiwan”, a declarat William Burns.

Șeful CIA a subliniat faptul că nu crede o secundă că războiul din Ucraina a erodat hotărârea liderului chinez Xi Jinping de a obține controlul asupra Taiwanului, ci doar că le-a afectat calculele referitoare la „cum și când” vor face acest lucru.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.