sâm. iun. 3rd, 2023

O teorie ce nu a putut fi verificată, până acum, de oamenii de știință, a fost confirmată recent de o echipă de cercetători printr-o tehnică rar folosită în astfel de cazuri. Eforturile nu au fost în zadar, descoperirea făcută fiind fără precedent. Ce se ascunde, de fapt, sub calotele glaciare din Antarctica. Continentul uitat al planetei tocmai și-a dezvăluit unul dintre secrete.

O nouă descoperire în Antarctica

O echipă de cercetători de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego, SUA, a reușit ceea ce părea imposibil, cartografiind, pentru întâia oară, un imens rezervor de apă ce se află sub calota glaciară din Antarctica.

Descoperirea este fără precedent, aceasta fiind prima dovadă a rezervorului despre a cărui existență se vorbea de ceva vreme în rândul specialiștilor din domeniu. Acesta ar avea o lungime de peste un kilometru și ar putea avea o influență semnificativă asupra modului în care stratul de gheață din Antarctica răspunde la schimbările climatice și afectează nivelul mării. Rezultatele au fost publicate în revista Science.

Sondajul geofizic realizat a fost primul de acest fel care a folosit imagistica magnetotelurică (MT) pentru a găsi și cartografia apele subterane subglaciare de sub un flux de gheață. Aceste fluxuri de gheață, numite uneori sisteme hidrologice subglaciare, sunt rețele de canalizare care se află sub ghețari.

„Curenții de gheață sunt importanți deoarece canalizează aproximativ 90% din gheața din Antarctica din interior către margini”, a explicat Chloe Gustafson, cercetător la Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego, într-o declarație.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *