lun. mai 16th, 2022

Marcarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua Europei și Ziua Independenței României sunt trei date care stârnesc discuții aprinse chiar și pe rețelele de socializare. Nu puțini sunt cei care fac confuzii, printre ei aflându-se și politicieni. Flavius Solomon, istoric și cercetător științific, a explicat într-un interviu exclusiv pentru impact.ro din ce cauză se nasc aceste confuzii, dar și de ce liderii de la Kremlin politizează ziua de 9 mai.

Sovieticii au vrut un act separat de încetare a războiului

Data la care s-a încheiat al Doilea Război Mondial este sărbătorită în Europa pe 8 mai, iar în fostul URSS pe 9 mai. Acest lucru a fost speculat de politicieni pentru a-și face cunoscută atitudinea față de Federația Rusă, dar și față de adevărații eliberatori de după război. În timp ce Occidentul sărbătorea actul semnat de aliați cu forțele Germaniei naziste care a capitulat, în URSS discursul era cu totul altul.

“Datele istorice sunt de obicei, nu doar un moment pentru cei care au fost implicați, ci și pentru politicieni de a le folosi în scop propriu. Lucrurile acestea trebuie analizate în contexte politice diferite. 8, 9, 10 mai, sunt – mai ales pentru români 10 mai – motive de a ne aduce aminte de anumite evenimente.

În legătură cu ziua în care Europa sărbătorește sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și înfrângerea Germaniei naziste, și aici politicienii, în special în timpul Războiului Rece, s-au raportat diferit la încheierea războiului. Inclusiv sub aspectul datei când a avut loc acest lucru. 8 mai este sărbătorit în Occident ca momentul în care a avut loc încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și este legat de către semnarea de către Aliații Occidentali a actului de capitulare cu Germania. Actul a fost semnat pe 7 mai și a devenit funcțional începând cu data de 8 mai 1945.

Sovieticii nu au fost de acord cu acest lucru și au vrut să semneze un act separat cu Germania nazistă, lucrul acesta s-a întâmplat în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la ora unu, ora Moscovei, și în URSS data de 9 mai a devenit data la care era comemorat evenimentul. Foarte mult timp în URSS nu era o sărbătoare legală, așa cum a fost și este acum în Rusia, ci era doar o simplă aducere aminte a sfârșitului războiului. Nu era zi oficială de sărbătoare, era zi lucrătoare. Lucrul acesta ține foarte mult și de predilecția lui Stalin și după moartea lui, o perioadă de timp de a se sărbători doar evenimente care țineau de cultul personalității.” explică Flavius Solomon, istoric și cercetător științific la Institutul A.D Xenopol.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.