lun. mai 16th, 2022

Istoricul Mihai Manea a explicat cum a fost prezis Al Treilea Război Mondial încă din anul 1982 și de unde pare ca s-a inspirat preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-şi duce la îndeplinire visul de a crea un imperiu tricontinenal începând cu Ucraina.

Istoricul Mihai Manea a explicat cum a fost prezis Al Treilea Război Mondial încă din anul 1982 și de unde pare ca s-a inspirat preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-şi duce la îndeplinire visul de a crea un imperiu tricontinenal începând cu Ucraina

Acum eu aş vrea să menționez 2 aspecte. Războiul din Ucraina este un război care cu siguranță ne va marca pe toţi, dar în primul rând va marca relațiile internaționale. Există luări clare de poziție.

Există istoricul la care eu fac des referire care a spus că practic s-a terminat epoca post-război rece şi că începe un alt tip de război, idee reluată de un alt profesor într-un articol interesant în The Guardian.

În altă măsură aş vrea să spun ceva ce nu se ştie. În 1986 în librăriile de la Moscova a apărut o carte care se numea „Moscova 2042”, un roman. Autorul era Vladimir Voinovich, un scriitor nu foarte cunoscut.

Acolo scriitorul imaginează o intrigă. Un ziarist se suie într-un avion spațial din 1986 şi ajunge în 2042.

Rusia din 2042 este condusă de un fost ofițer KGB care se numește Genialisimo, pe care autorul îl descrie aşa:

„O mare personalitate politică, prieten al umanităţii, revoluționar al naturii şi un geniu multilateral”.

Sunt oameni care au început să vorbească despre Putin cu referire la această carte absolut obscură. De ce?

Ce este războiul din Ucraina?
Războiul din Ucraina este o încercare a lui Vladimir Putin uzând de încălcarea gravă a drepturilor internaționale al oricărui stat suveran să existe de a crea un imperiu tricontinenal, o putere euro-asiatică la care el face mereu referire.

Ideea cu Al Treilea Război Mondial a apărut în momentul în care Putin a anunţat că a cerut înaltului comandament să pună în stare de alertă forţele nucleare.
Şi a început să se spună în mass media occidentală că rachetele se plimbă prin Siberia pe platforme mobile, deci e pericol foarte mare.(…)

Asta înseamna că în relațiile internaționale s-a ajuns la o tensiune care cred că nu s-a mai cunoscut din 1962 de la criza rachetelor din Cuba.

Oricine ştie că într-un conflict nuclear nu există învingători. Toată lumea pierde dispare”, a spus istoricul Mihai Manea, în emisiunea Voi cu Voicu de la Antena 3.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.