mar. mai 17th, 2022

Pe data de 21 aprilie 2022, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își aniversează ziua de naștere. Anul acesta, suverana se bucură de împlinirea a 96 de ani. Anul acesta este unul special, în condițiile în care pe 6 februarie s-au împlinit 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. Este primul monarh care sărbătorește Jubileul de Platină. Pentru regină urmează o serie de evenimente extrem de importante.

Regina Elisabeta a ajuns la venerabila vârstă de 96 de ani
Ziua oficială de naștere a reginei este și ziua națională a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care în acest an va fi marcată la 2 iunie. Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) a văzut lumina zilei pe data de 21 aprilie 1926, la Londra. A fost fiica prințului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, și a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.

Regina Elisabeta a II-a este șeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamație regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg și Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Până la finele acestui an, Jubileul de Platină va fi marcat de o serie de acțiuni și evenimente cu totul și cu totul speciale. Cele mai importante evenimente vor avea loc în perioada 2 iunie (ziua încoronării sale oficiale din 1953) – 5 iunie 2022. În acele momente, printre alte festivități extrem de importante, va fi organizată și tradiționala paradă militară „Trooping the Colour”, ce marchează, în mod oficial, ziua de naștere a suveranei britanice, notează site-ul oficial al Familiei Regale. În mod obișnuit, ziua oficială de naștere era sărbătorită în a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, însă a fost mutată pentru a da startul evenimentelor prilejuite de Jubileul de Platină.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.