lun. mai 16th, 2022

Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă prin care se introduce obligativitatea stocării gazelor naturale la minim 80% pentru iarna viitoare și 90% pentru anii următori. Propunerea este menită să reducă dependența de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazul de care UE are nevoie.

Posibil acord de partajare a costurilor pentru stocarea gazelor

Țările UE vor discuta săptămâna aceasta un posibil acord de partajare a gazelor pentru a umple instalațiile de depozitare și a constitui o rezervă de aprovizionare înainte de iarna viitoare, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Propunerea a stârnit îngrijorări în unele state membre ale UE care au instalații de stocare a gazelor, inclusiv Ungaria, Austria și Țările de Jos, care se tem că companiile lor vor fi obligate să cumpere volume mari de gaz la prețuri mari, în timp ce nu au sau au stocare redusă. Instalațiile nu se confruntă cu astfel de probleme. Diplomații UE vor discuta săptămâna aceasta un acord de compromis care, dacă va fi aprobat, ar putea duce la negocieri cu Parlamentul European cu privire la regulile finale.

Proiectul de document consultat de Reuters menține obiectivul de stocare a gazelor naturale la minimum 90%, dar se aplică doar depozitelor care deservesc clienții casnici. În acest fel, un stat nu va fi obligat să umple instalațiile de depozitare de pe teritoriul său, care sunt utilizate în principal de o altă țară. Contribuția unei țări la umplerea instalațiilor de depozitare va fi, de asemenea, limitată la 35% din consumul său mediu anual de gaz în ultimii cinci ani, așa cum a propus Franța.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.