mar. mai 17th, 2022

La 98 de ani de la moartea sa și la mai bine de un sfert de secol de la căderea Uniunii Sovietice, corpul mumificat al lui Vladimir Lenin continuă să fie expus într-un mausoleu din Piața Roșie din Moscova. Deși în Rusia se pune în mod regulat întrebarea ce să se facă cu trupul lui Lenin, autoritățile s-au arătat reticente până acum în a îndepărta cadavrul. De ce nu poate fi îngropat acesta?

Mausoleul Lenin din Piața Roșie oferă una dintre cele mai macabre atracții ale Moscovei și poate cea mai faimoasă „mumie modernă” din lume. Înghețat în timp, corpul îmbălsămat al lui Vladimir Ilici Lenin se află într-o piramidă în trepte din granit roșu și labradorit negru. Aici, vizitatorii îl pot contempla în întunericul și răcoarea mormântului.

Cu toate că în testamentul său, Vladimir Ilici Lenin a cerut să fie înmormântat în pământ, el a fost îmbălsămat și înmormântat într-un cub temporar din lemn proiectat de arhitectul Alexei Șciusev. Trupul său a fost expus înainte de înmormântare și, deși guvernul a declarat că intenționează să-l îngroape, poporul rus nu a vrut să accepte acest lucru.

Guvernul rus ar fi primit peste 10.000 de telegrame de la publicul îndurerat care cerea ca trupul marelui lider să fie păstrat într-un fel sau altul pentru generațiile viitoare. Ca răspuns la protestele publice, în 1929 a fost comandat mausoleul permanent pentru a păstra rămășițele lui Lenin pentru o perioadă mai lungă de timp. Actualul mausoleu a fost inaugurat în 1930, proiectat tot de Șciusev.

Trupul lui Lenin a rămas aici până când a fost evacuat la Tymen, în Siberia (împreună cu îmbălsămătorii săi, care au lucrat pentru a-l păstra „proaspăt”), deoarece Moscova era sub amenințarea invaziei naziste. În martie 1945, o operațiune sovietică cu numele de cod „Obiectul nr. 1” a mutat corpul lui Lenin înapoi din Siberia la mausoleul din Moscova.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.