mar. mai 17th, 2022

De la începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat armament pentru ca armata sa să înfrunte invadatorii ruși, iar marile puteri occidentale, în frunte cu SUA, au livrat ajutor militar în valoare de miliarde de euro. Pe lista statelor care au trimis arme grele se alătură și Franța, iar președintele Emmanuel Macron a dezvăluit ce a livrat Ucrainei.

Ce arme a trimis Franța în Ucraina

Spre deosebire de mulți aliați occidentali, Franța a păstrat tăcerea cu privire la conținutul pachetului de ajutor militar pentru Kiev. Cu greu a precizat că va trimite combustibil și „armament defensiv”, adică veste antiglonș, căști, echipamente de deminare și medicale.

Dar cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, Emmanuel Macron a dezvăluit că a oferit Ucrainei rachete antitanc Milan și tunuri autopropulsate de mare putere Caesar. Referindu-se la ajutorul francez în valoare totală de 120 de milioane de euro, președintele a mai precizat că Franța a oferit și rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Mistral cu rază foarte scurtă de acțiune, informează Le Figaro.

Desfășurate în Irak împotriva Statului Islamic, dar și în Mali cu o eficiență formidabilă, tunurile autopropulsate pot lansa obuze de 155 mm la 40 de kilometri distanță cu o rată de șase până la opt cartușe pe minut. Franța vrea să achiziționeze 109 tunuri Caesar în 2025, iar 12 arme ar urma să fie luate din stocurile armatei pentru intrarea în serviciu „la începutul lunii mai”.

Pentru Ucraina, astfel de arme grele ar putea cântări foarte mult în lupta sa împotriva invadatorului rus. De câteva săptămâni, occidentalii și-au asumat trimiterea de noi echipamente, precum vehicule blindate.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.