lun. mai 16th, 2022

Ministrul canadian de Finanțe, Chrystia Freeland, a anunțat că a părăsit o ședință plenară a G20, desfășurată la Washington, în semn de protest față de prezența Rusiei la reuniune, în contextul războiului din Ucraina.

„Întâlnirile din această săptămână de la Washington se referă la sprijinirea economiei mondiale, iar invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia este o amenințare gravă pentru economia globală”, a scris pe Twitter ministrul canadian (foto interior), care este și vicepremier.

Freeland a indicat că, în opinia sa, Rusia nu ar trebui să participe la eveniment.

„Democrațiile lumii nu vor sta cu mâinile încrucișate în fața agresiunii și a crimelor de război comise continuu de Rusia. Astăzi, Canada și unii dintre partenerii noștri democratici au ieșit din plenul G20 atunci când Rusia a încercat să intervină”, a continuat Freeland.

Secretarul Trezoreriei SUA a condus protestul

BBC arată că inițiativa protestului i-a aparținut, de fapt, Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

La protest s-au raliat reprezentanții Marii Britanii, Franței și Canadei. 

Întâlnirea de la care au ieșit miniștrii statelor menționate a fost prima a miniștrilor G20 și a guvernatorilor băncilor centrale de la invazia Ucrainei de către președintele rus, la sfârșitul lunii februarie.

Din G20 fac parte țările dezvoltate și marile economii emergente.

În prezent, acest grup include Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia, Rusia, blocul Uniunii Europene precum și Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.