lun. mai 16th, 2022

Cum ar fi arătat prezentul țării noastre dacă s-ar fi rescris ultimii 65 de ani? Accidentul care putea schimba istoria României s-a produs la Moscova, pe 4 noiembrie 1957, patru persoane și-au pierdut viața. De mai bine de șase decenii, evenimentul a fost învăluit în mister, multe voci susținând că ar fi fost vorba, de fapt, de o mână criminală, iar planul ar fi vizat o țintă anume.

Accidentul care putea schimba istoria României

Pe 4 noiembrie 1957, o delegație a Partidului Muncitoresc Român se pregătea să participe la manifestările pregătite la Moscova pentru a marca 40 de ani de la Marea Revoluție Rusă. Printre cei trimiși din România era și viitorul dictator Nicolae Ceaușescu.

La ora 17:58, avionul IL-14 a atins crengile unor arbori și s-a prăbușit în apropiere de pista aeroportului. Trei membri ai echipajului – Valeri Nikolaievici Sleacov, comandantul avionului, Nikolai Zaharovici Pavlikov, tehnicianul de bord, şi Ivan Ivanovici Hriucalov, membru al echipajului – și ministrul propagandei în regimul lui Dej, Grogore Preoteasa, și-au pierdut viața.

Nicolae Ceaușescu a scăpat cu răni ușoare, notându-se, la vremea aceea că a avut „o contuzie la jumătatea dreaptă a coşului pieptului şi a încheieturii stângi a gambei, julituri la faţă, mâini şi picioare, starea generală fiind satisfăcătoare”, aşa cum se arată într-un raport medical emis de Ministerul Sănătăţii al URSS.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.