lun. mai 16th, 2022

Părintele Gheorghi Edelștein din Kostroma s-a pronunțat împotriva războiului cu Ucraina chiar din prima zi a acestuia. El spune că sarcina bisericii este să evite sicriele de zinc, iar capul oricărei biserici ar trebui să cheme la pace.

El numește Biserica Ortodoxă Rusă de azi – o ,,ramură a sistemului de propagandă”, o „biserică de buzunar” creată de Stalin în 1943. Gheorghi spune că a ales să fie preot crezând că astfel se poate ascunde de Partidul Comunist, dar apoi și-a dat seama că nu este așa, potrivit Europa Liberă.

„Rusia nu poate exista fără agresiune. În istoria ei nu a mai fost un astfel de an. Mi-am spus punctul de vedere în chiar prima zi a războiului, pe 24 februarie. Atât eu, cât și părintele Ioan Burdin, suntem pentru pace, împotriva… cuvântului „război”, din câte cunosc, este acum interzis, nu-l voi folosi.

Sarcina bisericii este să evite sicriele de zinc, indiferent din ce parte ar fi. Biserica Ortodoxă Rusă, în forma sa actuală, a fost creată de Iosif Vissaronovici Stalin, în septembrie 1943. A fost biserica de buzunar a lui Stalin, o ramură a propagandei ruse, o filială a aghitprom-ului și rămâne așa și astăzi.

Am intrat în biserică presupunând, sperând că este singurul loc unde te poți ascunde de Partidul Comunist, de soviete… Apoi mi-am dat seama că nu este așa. Că e Putin, că e Elțîn, că e Hrușciov, pot să repet de 100 de ori că pentru mine sunt toți la fel – sunt căpeteniile țării sovietelor.

Primul ierarh al oricărei biserici ar trebui să îndemne mereu, în fiecare zi, la pace, nu la război”, a spus arhiereul Gheorghi.

Preot rus, denunțat de enoriași la poliție și amendat, după ce a spus la slujbă că se roagă pentru poporul ucrainean

Un preot ortodox dintr-o localitate din centrul Rusiei a fost amendat pentru că a spus că se roagă pentru ucraineni. Părintele Ioan Burdin a fost denunțat la poliție de enoriași.

Un preot ortodox rus a fost amendat în temeiul noilor legi de cenzură militară a Rusiei, după ce a fost denunțat poliției de cel puțin un membru al congregației sale dintr-un sat din centrul Rusiei, relatează Polina Ivanova de la Financial Times, citată de The Guardian.

Cazul părintelui Ioann Burdin, care și-a început prima predică de la izbucnirea războiului cu promisiunea de a se ruga pentru poporul Ucrainei, este în contradicție cu cel al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, care susține Kremlinul.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.