mar. mai 17th, 2022

Cercetătorii au făcut o serie de descoperiri fabuloase. Puse cap la cap, indiciile găsite în deșertul Atacama și pe o insulă din Noua Zeelandă duc la o singură concluzie. Oamenii de știință ce au luat parte la un studiu publicat recent au recreat povestea celui mai mare cutremur din istorie. Seismul de o magnitudine uriașă a lovit America de Sud, provocând pagube și la peste 8.000 de kilometri distanță.

Cel mai mare cutremur din istorie a avut o magnitudine de 9,5 grade

De la cutremurul din Kashmir din 2005 până la cel din Haiti din 2010, seismele au făcut ravagii în ultimii ani, în multe colțuri ale lumii. Doar că aceste mișcări violente ale pământului pălesc în comparație cu un cutremur uriaș ce s-a produs în nordul Chile în urmă cu 3.800 de ani, arată un studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton susțin că acest seism ar fi avut o magnitudine de aproape 9,5 grade pe scara Richter, aceeași ca cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în istorie, și a provocat un tsunami enorm care a traversat peste 8.000 de kilometri până în Noua Zeelandă.

utremurele se produc în momentul în care două plăci tectonice se freacă și se rup. Cu cât fractura, sau falia, este mai lungă, cu atât mișcarea seismică este mai puternică. Până acum, cea mai mare fractură tectonică din istorie era considerată cea apărută în 1960 în sudul Chile.

„S-a crezut că nu ar putea exista un eveniment de asemenea amploare în nordul țării, pur și simplu pentru că nu ai putea obține o ruptură suficient de lungă.

Dar acum am găsit dovezi ale unei falii care are o lungime de aproximativ o mie de kilometri chiar în largul coastei deșertului Atacama și care este masivă”, a explicat profesorul coautor al studiului.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.