vin. mart. 29th, 2024

Festivalul dedicat marelui Benone Sinulescu va fi organizat în acest an, după doi ani în care pandemia l-a oprit. Manifestarea oferită cadou marelui cântăreț de muzică populară din România a pornit la drum acum cinci ani, la inițiativa primăriei din Buzău. Dar ediția din acest an va fi cu totul aparte, întrucât va fi prima ce va avea loc fără ca amfitrionul ei principal să mai poată participa. Și asta întrucât Benone Sinulescu a decedat în noiembrie, anul trecut, la vârsta de 84 de ani.

Solistul a avut parte de singurul festival dedicat sieși pe când se afla încă în viață

Solistul originar din Siriul Buzăului se mândrea cu faptul că era singurul artist român căruia i se dedicase un întreg festival în timpul vieţii. Totul s-a petrecut în 2017, când Benone Sinulescu împlinea la finele lunii mai frumoasa vârstă de 80 de ani.

Benone Sinulescu sau „nea Beni” cum îl alintau apropiații, s-a implicat trup și suflet în primele trei ediții ale „Festivalului Naţional și Concurs de Muzică Populară Benone Sinulescu”. Considerat drept unul dintre cele mai importante evenimente de folclor din țara noastră, festivalul avea ca principal scop descoperirea de noi talente.

Pe de altă parte, era cam singura ocazie din an când îndrăgitul artist revenea pe plaiurile natale, fiindcă acesta se mutase în ultimii ani lângă Arad, împreună cu soția sa, Elena Sinulescu. Așa că Benone Sinulescu făcea parte și din juriul de selecție a tinerelor valori, dar nu uita nici să-și alinte confrații cu stilul său aparte de a cânta, în diverse recitaluri, atât cu muzică populară, cât și modernă, fiindcă după 1990 el a intuit că trebuie să facă o schimbare a carierei sale.

Surse din anturajul organizatorilor au declarat pentru impact.ro că festivalul va avea loc fie la finele lui mai, în perioada în care maestrul își aniversa ziua de naștere, fie în zona sărbătorilor de locale ale Drăgaicii, în ultima parte a lunii iunie. Cel mai probabil întreaga „floare cea vestită” a cântecului popular va fi așteptată să cânte la Buzău, cap de afiș putând fi Fuego și Elisabeta Turcu, doi foarte buni prieteni ai marelui dispărut. Cel dintâi a recunoscut mereu cu fair-play că Benone Sinulescu a fost printre primii care l-au ajutat să-și creeze o carieră artistică.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *