mar. mai 17th, 2022

Comisia de anchetă poloneză însărcinată cu elucidarea cauzelor catastrofei aviatice produse în 2010 la Smolensk, în Rusia, a prezentat noi elemente care acreditează versiunea unui atentat

Raportul de peste 300 de pagini postat marți pe internet și citat de agențiile de presă internaționale dă de înțeles că este posibil ca dispozitive explozive să fi fost introduse la bordul aparatului în timpul reviziei făcute în Rusia, cu puțin timp înainte.

Aceste reparații, subliniază comisia, au avut loc la uzinele Aviakor din Samara, deținute pe atunci de oligarhul rus Oleg Deripaska, un amic al premierului rus de la acea vreme, Vladimir Putin.

Comisia poloneză utilizează un limbaj precaut, vorbind despre „posibilitatea plasării unor explozibili” și de provocarea unei deflagrații „la momentul și locul dorit, printr-un mesaj radio codificat”.

Raportul afirmă că au fost găsite  urme de explozibili pe fragmente de avion și citează înregistrarea ultimelor secunde ale zborului, care relevă un zgomot puternic, urmat de exclamații ale echipajului.

Concluzia anchetatorilor polonezi: două explozii au avut loc la bord înaintea prăbușirii

Acest zgomot este interpretat de comisie drept prima explozie.

Autorii primei anchete au concluzionat că era vorba de ciocnirea aparatului cu un copac.

Noul raport îi acuză, între altele, pe controlorii de trafic aerian ruși că au transmis „cu bună știință” informații false piloților polonezi.

„Două explozii în faza finală a zborului au reprezentat adevărata cauză a catastrofei de la Smolensk„, este concluzia documentului.

În catastrofa din 10 aprilie 2010 au murit președintele Lech Kaczyncski, soția sa, Maria și alți zeci de înalți responsabili politici și din armata Poloniei, precum și figuri proeminente ale societății civile poloneze.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.