mar. mai 17th, 2022

Liderii lumii au promis că îl vor face pe președintele Vladimir Putin să răspundă pentru crime de război pentru atrocitățile comise de armata lui în Ucraina. Totuși, ar putea să nu fie condamnat niciodată.

În ciuda avalanșei de dovezi, acumulate practic în timp real, Kremlinul a negat acuzațiile și spune că imaginile recente cu urmele atrocităților comise de ruși în suburbia Bucea a orașului Kiev, eliberată de sub controlul rus săptămâna trecută, sunt o înscenare a Ucrainei.

Crimele de război. Cum sunt definite, probate și judecate

Președintele Biden l-a numit pe Putin criminal de război, iar președintele Zelenski a spus la rândul său că liderul de la Kremlin este responsabil pentru genocid.

Cu toate acestea, dacă dosarele anterioare pentru crime de război sunt vreun indiciu, procesul de condamnare a unui șef de stat pentru crime de război este unul anevoios și minuțios și necesită ani de investigații și litigii care sunt decise la numai decenii după încheierea unui conflict.

Ce este o crimă de război?

O crimă de război este un act comis în timpul unui conflict armat care încalcă legile internaționale umanitare menite să protejeze civilii. Regulile războiului sunt codificate în diferite tratate, inclusiv Convenția de la Geneva din 1949 și Convențiile de la Haga din 1899 și 1907.

Entitatea principală care poate trage indivizii la răspundere pentru crime de război este Curtea Penală Internațională (CPI).

A fost înființată în 1988 printr-un tratat cunoscut sub numele de Statutul de la Roma, care enumeră acțiunile care pot fi urmărite penal drept crime de război, inclusiv crime intenționate, tortură și atacuri intenționate asupra civililor.

Unele cazuri au fost aduse în fața tribunalelor speciale create de Națiunile Unite.

Ce dovezi există despre posibile crime de război în Ucraina?

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că trupurile neînsuflețite a 410 de persoane, aparent toți civili, au fost recuperate din regiunea Kiev.

Human Rights Watch a declarat că a documentat cazuri de viol, execuții și jefuiri de proprietăți civile.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.