lun. mai 16th, 2022

Germania și Marea Britanie au anunțat recent că nu vor livra tancuri sau avioane Ucrainei, în timp ce ucrainenii se pregătesc pentru ofensiva rusă din Donbass fără armamentul greu la care sperau.

Armamentul furnizat de către țările occidentale Ucrainei, îndeosebi rachetele antitanc, a avut o contribuție majoră la stăvilirea invaziei ruse, însă rămâne de văzut dacă ucrainenii vor rezista unui nou atac în lipsa avioanelor și tancurilor care i-ar face un adversar de calibrul armatei rusești.

Ucraina nu are armamentul necesar unei contraofensive
Țările din vestul Europei care dețin companii mari producătoare de armament se codesc să furnizeze ucrainenilor armamentul greu cu care ar putea declanșa o contraofensivă. Doar cu livrări de muniție și de rachete, Ucraina ar putea, eventual, să respinsă o nouă ofensivă rusă, însă nu va avea puterea să-i alunge pe soldații lui Putin din teritoriile pe care le ocupă în momentul de față.

Speranțele ucrainenilor au suferit lovituri grele în ultimele zile din partea Germaniei și Marii Britanii. Inițial, vicecancelarul german Robert Habeck și ministrul de Externe Annalena Baerbock, ambii de la Verzi, au propus un plan prin care Ucraina urma să primească 100 de mașini de luptă de infanterie Marder. Potrivit Politico, vehiculele s-ar afla în arsenalele companiei producătoare, Rheinmetall, ele fiind scoase momentan din serviciul Bundeswehr, armata federală.

Proiectul a fost respins de către ministrul Apărării, social-democrata Christine Lambrecht, colegă de partid cu cancelarul Olaf Scholz. Motivul invocat este că Germania nu și-ar mai putea îndeplini obligațiile în domeniul apărării față de NATO. De asemenea, au fost luate în calcul considerente de ordin logistic, precum și faptul că pe aceste vehicule ar trebui reinstalate echipamentele necesare utilizării la capacitate maximă, lucru ce ar putea dura mai multe luni.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.