mar. mai 17th, 2022

Casa Albă a început să nutrească temeri că Vladimir Putin ar putea în curând să obţină cea mai mare victorie a invaziei Rusiei în Ucraina , şi anume la Paris, scrie Politico.

Îngrijorările cresc în cadrul administraţiei preşedintelui Joe Biden în legătură cu sondajele de opinie privind alegerile prezidenţiale din Franţa, care arată o cursă strânsă între actualul preşedinte-candidat Emmanuel Macron şi rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen. O posibilă victorie a lui Le Pen, o simpatizantă al lui Putin, ar putea destabiliza coaliţia occidentală împotriva Moscovei, răsturnând rolul Franţei în calitate de putere europeană şi dând apă la moară altor lideri NATO, relatează Politico.eu, citând sub rezerva anonimatului trei oficiali ai administraţiei Biden.

Washingtonul a urmărit atent orice semne de posibilă intervenţie rusă în primul tur al alegerilor, care va avea loc duminică, 10 aprilie, în Franţa. Sondajele sugerează că Macron şi Le Pen se vor confrunta, pe 24 aprilie, în turul doi, într-o cursă estimată a fi strânsă.   Le Pen, aflată la a treia încercare la preşedinţie, a crescut în ultimele două săptămâni, deoarece şi-a atenuat o parte din retorica ei incendiară pentru a se concentra asupra problemelor legate de costul traiului. Milioane de persoane din Franţa se luptă să o scoată la capăt după o creştere de 35% a preţurilor la gaze în ultimul an.   CV-ul lui Le Pen îngrijorează însă profund Casa Albă.   Deşi Le Pen se prezintă ca o populistă benignă, platforma de campanie a lui Le Pen privind imigraţia şi islamul este încă radicală. Numele ei, în anumite cercuri, este sinonim cu rasismul şi xenofobia, ea conducând partidul de extremă dreaptă fondat de tatăl ei. Este şi o admiratoare declarată a lui Putin, pe care l-a întâlnit la Moscova în 2017. Deşi s-a distanţat oarecum de preşedintele rus de la invadarea Ucrainei, ea a vorbit cu simpatie despre raţiunea războiului lui Putin şi a respins unele din sancţiunile occidentale drastice împotriva Rusiei.   „Vrem să murim? Din punct de vedere economic, am muri!” a spus ea într-o dezbatere recentă la televiziune, când a fost întrebată dacă Franţa ar trebui să oprească importurile de petrol şi gaze din Rusia. „Trebuie să ne gândim la poporul nostru.”

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.