lun. mai 16th, 2022

Presa ucraineană o citează pe Liudmila Denisova, responsabila parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, potrivit căreia invadatorii ruși ar fi răpit peste 121.000 de copii din teritoriile ocupate.

Într-o declarație pe contul său Telegram, Denisova (foto) arată că unii dintre acești copii au fost luați din Mariupol – oraș supus unui intens asediu de la începutul invaziei – și duși la Donețk, iar de aici, în Rusia, la Taganrog, un oraș din regiunea Rostov.

Potrivit oficialului ucrainean, este vorba atât de copii ucraineni orfani, cât și de copii care au familii.

„Invadatorii ruși spun că e vorba de orfani, dar toți orfanii au fost evacuați din Mariupol și centralizați în perioada 24-25 februarie, în primele două zile de război”, acuză oficialul ucrainean.

Ea mai afirmă că autoritățile de la Moscova ar pregăti modificări legislative pentru a facilita adopția rapidă a acestor copii răpiți, moment după care reunirea lor cu familiile naturale nu va mai fi posibilă.

Denisova arată că Rusia repetă scenariul din 2014, când a scos copiii ucraineni din Crimeea ocupată cu așa-numitul „tren al speranței”, în vederea adoptării lor.

„Rusia a fost exclusă din Rețeaua europeană a ombudsmanilor pentru drepturile copilului tocmai ca urmare a răpirii copiilor din Crimeea. Acțiunile forțelor ruse constituie o încălcare gravă a articolului 7 din Convenția ONU privind drepturile copilului”, spune ea.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.