mar. mai 17th, 2022

Președintele ucrainean se va adresa marți Organizației Națiunilor Unite, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate. În discursul pe care l-a ținut în cursul nopții, Volodimir Zelenski a promis că toate crimele de război comise de forțele ruse împotriva civililor din orașele Ucrainei vor fi documentate. Procurorii vor face tot posibilul pentru a-i identifica pe autorii atrocităților, a mai spus liderul de la Kiev. Pentru asta, Ucraina va colabora cu Uniunea Europeană și instituțiile internaționale, în special Curtea Penală Internațională. Zelenski a adăugat că este în interesul Kievului să aibă o anchetă deschisă și transparentă.

Conturile guvernamentale ruse au fost criticate pentru dezinformare de la declanșarea invaziei în Ucraina, dar, spre deosebire de tweet-urile de la instituțiile mass-media afiliate statului rus, ele nu au fost supuse până acum unei moderări de către Twitter.

Compania a spus că va lua măsuri împotriva oricărei țări care „restrânge accesul la internet liber în timp ce este implicată într-un conflict armat”.

Lavrov susține că gropile comune din Bucha sunt „o provocare”
ACTUALIZARE 22:56 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susține că gropile comune descoperite în Bucha sunt o „provocare” menită să blocheze negocierile dintre Rusia și Ucraina, relatează AFP, citată de The Guardian.

„Apare o întrebare: ce scop are această provocare flagrant neadevărată? Credem că este un pretext pentru a torpila negocierile în curs”, a spus Lavrov într-un mesaj video difuzat de televiziunea rusă.

Lavrov a adăugat că situația de la Bucha, despre care mai multe voci spun că e o dovadă a crimelor de război comise de Rusia, este menită să „distragă atenția de la procesul de negocieri, să distragă atenția de la faptul că partea ucraineană, după întâlnirea de la Istanbul, a încercat să propună noi condiții”.

Borrell: UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina
ACTUALIZARE 21:50 Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi „foarte eficiente” împotriva trupelor ruse.

Borrell a participat marţi la un dialog cu eurodeputaţii privind Busola strategică, noul plan care în termen de zece ani ar urma să facă UE mai autonomă în materie de apărare, relatează Agerpres.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.