lun. mai 16th, 2022

România are, în acest moment, trei variante pentru a înlocui gazul rusesc

Având în vedere că dependența ţării noastre de livrările făcute de Moscova este încă mică, aceasta poate fi acoperită ușor. Cel puțin aşa dau asigurări autoritățile de la București. 

Acea lege offshore, un proiect destul de controversat, urmează să fie adoptată prioritar în următoarele două săptămâni. Aceasta va fi adoptată în Parlament în ultima formă agreată de către coaliția de guvernare.

Șaizeci la sută din venituri ar urma să meargă către statul român şi patruzeci la sută din venituri să meargă către investitori. Aceasta este varianta susţinută atât de PNL cât şi de Partidul Social Democrat. 

O discuţie în acest sens are loc chiar în aceste momente la Palatul Victoria, unde este în desfășurare o ședința a coaliției de guvernare. 

Statul român mai are însă două variante de a înlocui gazul rusesc. Prima este gazul Azer, care pare varianta cea mai sigură. În sensul acesta au avut loc în ultimele săptămâni întâlniri între reprezentanții statului român şi cei ai Azerbaidjan-ului. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit chiar cu președintele Azerbaidjanului, săptămâna trecută și, din primele informații, se pare că Azerbaidjan ar fi de acord să furnizeze gaze naturale către România. 

De asemenea, mai există şi varianta interconectorului Grecia – Bulgaria. Premierul Nicolae Ciucă spunea că am putea primi, prin acest interconector, gaz lichefiat şi că acesta ar putea deveni funcţional chiar la finalul anului. 

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.