lun. mai 16th, 2022

Armata lui Vladimir Putin nu poate cuceri Ucraina, așa ca o distruge pas cu pas. După ce rusii au pus stăpânire pe cea mai mare centrala nucleara din Europa, Consiliul de securitate al ONU ar putea fi întrunit astăzi de urgență.

Premierul britanic Boris Johnson a cerut azi-noapte discutarea situației la nivel înalt din moment ce ordinele lui Vladimir Putin pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe”.

Iar pericolul în cazul unei explozii la reactoarele centralelor nucleare este unul major, atenționează experți din cadrul Institutului de Cercetări Nucleare. Nicio țară de pe glob nu ar scăpa neafectată.

Experții spun că pentru evitarea unei tragedii la nivel mondial, federația rusă ar trebui să-și consulte specialiștii și să-și instruiască armata.

”Mă mira inconștiența rușilor, pentru că ei sunt totuși specialiști. Au și eu destule centrale,  au dezvoltat programe nucleare… Să trimiți copii nepregătiți care trag cu tunul în centrală… Totuși domeniul nuclear are specificitate aparte! Nu se poate trage cu orice rachete obuze! Dacă era lovit reactorul sau baia de combustibil ars exista posibilitatea ca materialul radioactiv să fie ridicat în atmosferă”, a declarat Șerban Valeca, președintele Consiliului Științific al ICN la Antena 3. 

”Exista riscul să scoată inima reactorului, practic combustibilul care este radioactiv. În momentul în care explodează un obuz sau o rachetă aruncă în atmosferă material radioactiv solid, lichid și gazos. Depinde cum bate vântul, se formează norul radioactiv, și exista riscul să vină spre țara noastră.

Este o inconștiență și o neștiință, o lipsă de gândire. Au fost trimiși copii cu arma în mână care au un ordin să ocupe și indiferent de ce e în față ei și-au văzut de treabă.”, a mai explicat Șerban Valeca la Antena 3.

”Norul radioactiv respectiv, daca există și se va pune în mișcare în conformitate cu curentii atmosferici de la nivele joase atmosferice și în final în conformitate cu circulația atmosferică la nivel înalt, acolo unde există niște macrocurenți atmosferici care plimba norul pe tot globul.

Nu există nicio excepție ca vreo țară să scape de acest nor radioactiv. După estimările Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Horia Hulubei, norul radioactiv ar fi ajuns asupra României abia mâine dimineață. Însă doar dacă acest nor ar fi existat”, a explicat și Dumitru Chirleșan, membru în Consiliul Științific al ICN. 

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.