sâm. iun. 3rd, 2023

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României în care cere explicații din cauza unor presupuse încălcării ale drepturilor cetăţenilor ruşi la noi în ţară, a declarat ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, potrivit agenţiei TASS.

„Desigur, am protestat la autoritățile române, am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României și ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși”, a spus el, informează stirileprotv.ro

Kuzmin a subliniat că în România sunt „relativ puțini” cetățeni ruși.

Potrivit acestuia, unele bănci din România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, respectiv celor cu pașaport rusesc, a spus Kuzmin

Situația aici este destul de tensionată, ca de altfel în majoritatea țărilor UE și NATO. În acest sens, avem de-a face cu o țară care este membru NATO și UE. 

Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare – bănci precum „Raiffeisen”, „Transilvania” sau BRD. Motivul invocat de bănci a fost adesea: „Pentru că aveți pașaport rusesc”, a spus diplomatul.

„Este adevărat, există și unele precedente mai pozitive, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemei, unor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat conturile”, a mai spus ambasadorul.

Diplomatul a vorbit și despre unele incidente de la graniță.

„De exemplu, o familie de cetățeni ruși care se întorcea din regiunea Herson de la înmormântarea unei rude, la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autorităților române a declarat că Președintele României ar fi emis un decret conform căruia bunurile cetățenilor ruși, în special mașinile, sunt supuse sechestrului”, mai susţine ambasadorul.

„Am reușit să-i explic acestui camarad că președintele României nu a dat astfel de ordine. Nu am auzit nimic de acest gen în mod oficial, deși știm că unii profită de apele tulburi, pentru a obține niște avantaje din asta”, a continuat Valeri Kuzmin.\

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *