mie. iul. 24th, 2024

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina a produs, fără intenție, și alte consecințe pe plan european: Germania a anunțat o schimbare radicală a poziției sale de putere mondială. Astfel, Berlinul a trecut la mutări majore, precum alocarea a 100 de miliarde de euro pentru Apărare, de două ori mai mult față de nivelul din prezent, reducerea dependenței de gazele Rusie și trimiterea de arme Ucrainei, direcții nemaiîntâlnite în ultimii 17 ani, în timpul cancelarului Angela Merkel.

Olaf Scholz, actualul cancelar al Germaniei, a anunțat duminică, 27 februarie 2022, o creștere dramatică a cheltuielilor militare, având în vedere invazia Rusiei din Ucraina, ceea ce reprezintă un discurs istoric care marchează o schimbare de paradigmă în politica externă și de apărarea a Berlinului, potrivit International Business Times.

Scholz a spus că Germania va investi de acum încolo peste 2% din PIB în domeniul Apărării, de la aproximativ 1,5% în prezent, după ani de rezistență la cererile din partea NATO și a SUA de a face acest lucru.

El a mai subliniat faptul că Germania va lua măsuri urgente de a reduce dependența Germaniei de Rusia, în privința gazelor, stimulând speranța ca Berlinul să ia în considerare preocupările geostrategice din relațiile sale comerciale.

”Războiul lui Putin a marcat o pauză în politica externă germană, iar cerința este cât mai multă diplomație posibilă, dar fără naivitate. Acest discurs istoric marchează o schimbare majoră în politica externă a Germaniei”, a spus Thorsten Benner de la Institutul pentru politici publice globale (GPPI) de la Berlin.

Acum, deciziile de la Berlin au venit în valuri: oprirea proiectului gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, întreruperea sistemului global de plăți SWIFT pentru Moscova. În plus, Germania a hotărât acumularea de rezerve de cărbune și gaze, dar și construirea unor terminale GNL de stocare a gazelor lichefiate.

sursa AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *