sâm. iul. 13th, 2024

Insula Șerpilor are o importanță strategică în Marea Neagră, se află la 47 de km de Sulina, iar în funcție de ea s-au calculat apele teritoriale românești.Distribuie

 Print

Cei 13 grăniceri aflați pe Insula Șerpilor din Marea Neagră au fost uciși, după ce marina rusească a cucerit-o joi. Bucata de pământ se află la circa 50 de kilometri de țărmul românesc. Rusia a ajuns în acest fel în imediata vecinătate a României.

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat în discursul său, ținut după miezul nopții, că cei 13 grăniceri care apărau Insula Șerpilor au fost uciși după ce a fost ocupată de forțele Rusiei.

Anterior, un consilier al președintelui a prezentat o înregistrare în care se aude cum militarii ruși de pe o navă ajunsă în apropierea insulei le cer celor 13, prin difuzor, să se predea.

Militarii au refuzat somațiile și au fost bombardați. Ei vor primi, postum, titlul de Erou al Ucrainei.

Comandanții de pe nava rusă le spune ucrainenilor: „Vă sugerez să predați armele și să capitulați, altfel voi deschide focul, ați înțeles?”

Gărzile ucrainene pot fi auzite spunând-și între ei „Asta este”, înainte de a răspunde atacatorilor cu o înjurătură: „Vas rusesc, du-te dracului!” (Иди на хуй).

De ce este importantă Insula Șerpilor

Soldații au devenit un simbol al sfidării și curajului Ucrainei după ce știrea despre întâlnirea lor cu o unitate a flotei ruse a făcut înconjurul rețelelor de socializare, scrie Washington Post.

De mici dimensiuni, Insula Șerpilor are rol strategic de demarcare a apelor teritoriale din Marea Neagră între Ucraina și România.

Prin atacarea și obținerea insulei, Rusia a devenit de facto vecina României.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *