mie. iul. 24th, 2024

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, astăzi, că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care îl îndeamnă să accepte mai multe discuţii pentru a dezamorsa un posibil conflict în Ucraina.

Stoltenberg a declarat că a trimis scrisoarea joi, îndemnându-l pe Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.

De asemenea, el a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei din această săptămână, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.

“Am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO la întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Şi mi-am reiterat invitaţia în scrisoarea pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov”, a declarat Secretarul General al NATO.

“Suntem extrem de îngrijoraţi pentru că vedem că ei continuă să se consolideze, continuă să se pregătească. Şi nu am mai văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de mare de trupe pregătite de luptă”, a mai spus el.

Într-o recunoaştere rară a limitelor diplomaţiei, Stoltenberg a mai spus la conferinţă că Moscova a înaintat cereri de securitate pe care Kremlinul ştia că NATO nu le va putea îndeplini niciodată.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *