mie. iul. 24th, 2024

Ucraina ar fi dispusă să renunțe la aspirațiile privind apartenența la NATO, dacă asta ar preveni un eventual război cu Rusia, a declarat, pentru BBC, ambasadorului ucrainean în Marea Britanie. Ulterior, ambasadorul a clarificat declarațiile făcute.

UPDATE. Ambasadorul şi-a clarificat luni remarcile anterioare referitoare la o posibilă renunţare la candidatura ţării sale la NATO, afirmând că Ucraina nu-şi va reevalua demersurile vizând aderarea la Alianţa nord-atlantică, relatează Reuters.

Întrebat dacă Ucraina ar putea sau nu să-şi “reconsidere” ambiţiile de a se alătura NATO, ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC, în engleză: “Nu, nu şi mă bucur foarte mult că am această ocazie de a-mi clarifica poziţia”.

SUA se așteaptă la o invazie rusă în Ucraina în orice clipă

Washingtonul se așteaptă la o invazie rusă în orice clipă. În acest timp, mass-media de la Moscova, cotrolate de stat, cer intervenția trupelor ruse în Donbass pentru a-i proteja pe separatiști de un atac al armatei ucrainene!

Trupe și tehnică de luptă rusești sunt masate la frontierele din est, sud și nord ale țării vecine. Iar semnele unui potențial atac sunt tot mai numeroase.

Președintele american Joe Biden a discutat dumunică, telefonic, cu omologul său de la Kiev și l-a asigurat din nou de tot sprijinul.

În timp ce, în Rusia, continuă marșul trupelor către frontierele cu Ucraina, unele companii aeriene au anulat zborurile către și dinspre aeroporturile ucrainene. Oficialii americani susțin insistent că Moscova e gata să lanseze o ofensivă în zilele următoare.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Cred că lumea ar trebui să fie pregătită pentru Rusia, care caută să pună în scenă un pretext și apoi să lanseze o acțiune militară. Timpul e potrivit și o invazie ar putea începe, o acțiune militară a Rusiei în Ucraina ar putea începe oricând”.

Rusia „nu dă doi bani pe sancțiuni”

În acest moment, Rusia a mobilizat aproape 140.000 de militari în trei mari teatre de operații. La est de Ucraina și de regiunile controlate de separatiști sunt 100.000 de soldați, 700 de tancuri și lansatoare de rachete balistice. În sud, în Crimeea anexata în 2014, Rusia a adus mii de soldați și tehnică militară, pe lângă trupele aflate deja, de decenii, în baza militară din Sevastopol. La nord, Rusia a adus în Belarus peste 30.000 de militari, trupele speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare și sistemele de rachete Iskander, oficial pentru exerciții militare comune cu Minskul.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *