sâm. apr. 20th, 2024

Rusia este dornică să discute cu Statele Unite despre inspectarea reciprocă a bazelor de rachete, și a scutului, de pe teritoriul românesc.

Ideea apare, în răspunsul Rusiei, la contra-propunerile făcute de Washington pentru garanțiile de securitate cerute de Moscova. Potrivit Reuters, Moscova este dispusă să discute cu americanii despre inspecţii la unele facilităţi militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

Între timp, rușii au anunțat noi retrageri ale forțelor, de la granița cu Ucraina, însă occidentalii rămân sceptici, și chiar își reînnoiesc avertismentele, despre iminența unei invazii ruse. Pe de altă parte, rebelii pro-ruși, din estul Ucrainei, și forțele guvernamentale, s-au acuzat reciproc astăzi, de atacuri cu artilerie grea.

Marţi şi miercuri, într-un efort atent regizat ministerul rus al apărării a inundat agenţiile de presă cu imagini în care vedem trupe, tancuri, vehicule de infanterie şi unităţi de artilerie părăsind Belarusul şi peninsula Crimeea. Acestea şi-ar fi încheiat misiunile şi se întorc în garnizoane. Între timp, forţele care rămân pe poziţii îşi continua manevrele:

Însă anunţurile ruşilor sunt întâmpinate de responsabilii occidentali cu neîncredere.

Joe Biden: ”Toate semnele arată că rușii se pregătesc să atace Ucraina. Intuiția îmi spune că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Vedem o mișcare a forțelor, a tancurilor de luptă, ceea ce nu confirmă o retragere reală. Au tot fost permutări de trupe”.

Ben Wallace, ministrul apărării Marea Britanie: ”În ultimele 48 de ore am sesizat o amplificare a trupelor masate la graniţă, cu vreo 7.000 de soldaţi. Judecăm Rusia după fapte şi, deocamdată, mobilizarea lor se intensifică”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”Încă nu am observat pe teren niciun semn de detensionare. Dimpotrivă! Avem nevoie de fapte ca să îi credem. Nu lăsăm garda jos. Rămânem vigilenţi şi uniţi”.

Americanii îşi susţin scepticismul cu noi imagini din satelit care arată că, în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, forţele Kremlinului îşi consolidează poziţiile. Au fost reperate şi mai multe vehicule blindate, elicoptere și un spital de campanie, atât în Belarus cât şi pe coasta Mării Negre. Ar fi construit chiar o nouă infrastructură, cum ar fi acest pod tactic de pontoane peste raul Prîpiat din Belarus, la mai puțin de șase kilometri de granița cu Ucraina.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *