În situația în care prețul carburantului rămâne încă destul de ridicat, iar condițiile de trafic de pe drumurile patriei nu încurajează un condus economic, majoritatea cumpărătorilor își doresc să achiziționeze un autoturism cu un consum auto cât mai mic sau să se folosească de trucuri care să-i ajute să facă economie.
Având în vedere că miturile conform cărora „motorul trebuie încălzit înainte de plecare pentru a reduce consumul, transmisia manuală este mai economică decât cea automată sau un carburant cu o cifră octanică mai mare vine cu un consum mai mic” au fost demontate rând pe rând, de către specialiști, este cazul să ne îndreptăm atenția către acele trucuri care chiar funcționează și care pot contribui la scăderea consumului.
În cele ce urmează, vom vorbi despre factorii care influențează consumul de carburant al autovehiculului, vom enumera câteva trucuri prin care se poate reduce consumul și vom prezenta cele mai economice modele de masini disponibile pe piață.
Principalii factori care influențează consumul de combustibil al unei mașini
Se spune că mărimea motorului și greutatea unei mașini sunt principalii factori cauzatori ai consumului mărit de carburant. Cu toate că această afirmație este adevărată, iar cele mai economice mașini sunt cele din clasa mică, al căror motor are o capacitate cilindrică redusă, există multe autoturisme din clasa mare, cu o motorizare mai mult decât decentă, care oferă un consum mulțumitor. Totuși, pentru a face economie, este important să știm cum să procedăm atunci când crește consumul de carburant al motorului și să identificăm neregulile care duc la această problemă. Printre acestea se numără:
- Nereguli la motor: anumite valve înfundate, injectoare pe care s-au depus reziduuri sau filtre neschimbate la timp pot duce la creșterea consumului de combustibil și, de aceea, este nevoie să duci periodic mașina la un service auto, pentru o verificare a motorului;
- Cauciucuri neconforme/uzate: atunci când folosești alte cauciucuri decât cele indicate în cartea tehnică a mașinii sau anvelopele sunt uzate, tracțiunea va fi afectată, iar motorul va depune un efort suplimentar pentru a pune întreaga mașină în mișcare. De aceea, este important să verifici frecvent gradul de uzură a pneurilor și să te asiguri că anvelopele folosite de tine sunt potrivite pentru modelul de autovehicul pe care îl conduci;
- Ambreiajul este uzat: atunci când ambreiajul este deteriorat, acesta va face mai greu contact cu plăcuța de presiune, iar consumul de carburant va crește. În cazul în care observi că trecerea dintr-o treaptă de viteze în alta este greoaie sau simți o rezistență prea mare la apăsarea pedalei de ambreiaj, este cazul să faci demersurile pentru înlocuirea acestuia.
sursa aici