mie. iul. 24th, 2024

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni în capitala Ucrainei că admiterea acestei țări în NATO nu se află pe agenda organizației.

Nu există în prezent planuri de admitere a Ucrainei în NATO, a spus Scholz (foto, stânga) într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski (foto, dreapta).

“De aceea, este oarecum straniu să observăm că guvernul rus face un subiect de probleme politice majore din ceva ce, practic, nu este pe agendă. Aceasta este, la urma urmei, provocarea cu care ne confruntăm în prezent. Ceva ce nu este deloc o chestiune actuală este tratată ca și cum ar fi una”, a continuat cancelarul german.

Zelenski insistă cu intrarea Ucrainei în NATO

În schimb, Volodimir Zelenski a exprimat, din nou, aspirația țării sale de a adera la NATO. 

‘Înțelegem că o apartenență la NATO ne-ar garanta securitatea şi suveranitatea. În Ucraina se decide astăzi viitoarea arhitectură de securitate europeană, din care țara noastră este parte integrantă”, a susținut președintele ucrainean, avându-l alături pe cancelarul german.

El a precizat că a discutat cu Scholz ‘”necesitatea stabilirii de garanții legale specifice care să poată proteja Ucraina”.

În plus, președintele ucrainean a criticat decizia unor state occidentale, printre care SUA și Canada, de a-și muta ambasadele de la Kiev în Lvov, în vestul Ucrainei.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *